Navigation Menu+

Centraal Station

Posted on 25 Feb 2012 | 8 comments

We kijken hier op het magnifieke vooroorlogse Centraal Station van Den Bosch, met rechts in de voorgrond de Drakenfontein. Het station werd ontworpen door de beroemde architect Eduard Cuypers (opgeleid door zijn oom Pierre Cuypers die bijvoorbeeld het Centraal Station in Amsterdam ontwierp) en werd op 18 juli 1896 in gebruik genomen. In 1944 werd het station zwaar beschadigd tijdens de gevechten die vooraf gingen aan de bevrijding van de stad. In de jaren ’50 van de vorige eeuw is het station, zij het met een soberder aanzien, weer herbouwd. Het huidige, moderne Centraal Station stamt uit de jaren ’90.

Bron: Stadsarchief.nl   Type: Prent   Datering: ca. 1910

8 Comments

 1. Eduard Cuypers is niet de ontwerper van het Centraal Station in Amsterdam. Dat is zijn oom, Pierre Cyupers, die ook het rijksmuseum heeft ontworpen.

  • Kees, dankjewel! Meteen aangepast.

 2. @ Kees en Sander, wisten jullie trouwens dat er van het oude station van Eduard Cuypers (1896-1944) ook een maquette bestaat? Die heb ik gemaakt en wil die schenken aan ‘s-Hertogenbosch. Ik wens niettemin dat ooit het huidige station in deze eeuw alsnog wordt gesloopt want die is zeker geen schoonheid waard te noemen!

  • daar ben ik het volledig mee eens. Vergeleken met het oude station dat te zien is op de bovenstaande afbeelding is het huidige station eigenlijk een schande.

 3. ‘s-Hertogenbosch lijkt helaas al jaren verwaarloosd te worden als het om cultuur en om onafgebouwde bruggen gaat. Overal staan leegstaande kantoorgebouwen of andere moderne rommel die niet meer worden gebruikt of ontsieren, men probeert nauwelijks om iets van de vroegere sfeer terug te brengen, het huidige station is gewoon een prutsgeval waar steeds meer leegstand komt, ongastvrij is, kapitalen kost aan onderhoud, het drukke treinverkeer niet meer aan zal kunnen en waar treinreizigers gewoon worden weggejaagd omdat ze gewoon moeten hardlopen naar te ver geparkeerde treinen of gigantisch ver naar de loopbrug moeten wandelen.
  Ik wens haast dat het vooroorlogse station weer terugkwam waarmee men de Bosschenaren en buitenstaanders met drommen wist te trekken en wat Den Bosch zo bijzonder maakte. Mocht dat hopelijk ooit gebeuren dan hang ik de Nederlandse vlag uit mijn raam!

 4. 
  من نمی توانم با این مقاله تشت خواه
  موافقت کنم برای اینکه خرد مکفی
  اندر زمینه این مقاله و بلاگ ندارم

 5. 
  مضمون ی این نبا از نظر جزیل از افراد ارزان قیمت و کامل
  نیست ولی جان نثار از محتویات کارگاه ساختمانی ها و بلاگ ها پیرامون این مطلب در وب وجود دارند که می توان از آنها استفاده بهتری
  داشت

 6. Als het meezit dan wordt het huidige station van Rob Steenhuis (1998) alsnog gesloopt en vervangen door een replica van het tweede station!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>