Navigation Menu+

Centraal Station

Posted on 25 Feb 2012 | 16 comments

We kijken hier op het magnifieke vooroorlogse Centraal Station van Den Bosch, met rechts in de voorgrond de Drakenfontein. Het station werd ontworpen door de beroemde architect Eduard Cuypers (opgeleid door zijn oom Pierre Cuypers die bijvoorbeeld het Centraal Station in Amsterdam ontwierp) en werd op 18 juli 1896 in gebruik genomen. In 1944 werd het station zwaar beschadigd tijdens de gevechten die vooraf gingen aan de bevrijding van de stad. In de jaren ’50 van de vorige eeuw is het station, zij het met een soberder aanzien, weer herbouwd. Het huidige, moderne Centraal Station stamt uit de jaren ’90.

Bron: Stadsarchief.nl   Type: Prent   Datering: ca. 1910

16 Comments

 1. Eduard Cuypers is niet de ontwerper van het Centraal Station in Amsterdam. Dat is zijn oom, Pierre Cyupers, die ook het rijksmuseum heeft ontworpen.

  • Kees, dankjewel! Meteen aangepast.

 2. @ Kees en Sander, wisten jullie trouwens dat er van het oude station van Eduard Cuypers (1896-1944) ook een maquette bestaat? Die heb ik gemaakt en wil die schenken aan ‘s-Hertogenbosch. Ik wens niettemin dat ooit het huidige station in deze eeuw alsnog wordt gesloopt want die is zeker geen schoonheid waard te noemen!

  • daar ben ik het volledig mee eens. Vergeleken met het oude station dat te zien is op de bovenstaande afbeelding is het huidige station eigenlijk een schande.

 3. ‘s-Hertogenbosch lijkt helaas al jaren verwaarloosd te worden als het om cultuur en om onafgebouwde bruggen gaat. Overal staan leegstaande kantoorgebouwen of andere moderne rommel die niet meer worden gebruikt of ontsieren, men probeert nauwelijks om iets van de vroegere sfeer terug te brengen, het huidige station is gewoon een prutsgeval waar steeds meer leegstand komt, ongastvrij is, kapitalen kost aan onderhoud, het drukke treinverkeer niet meer aan zal kunnen en waar treinreizigers gewoon worden weggejaagd omdat ze gewoon moeten hardlopen naar te ver geparkeerde treinen of gigantisch ver naar de loopbrug moeten wandelen.
  Ik wens haast dat het vooroorlogse station weer terugkwam waarmee men de Bosschenaren en buitenstaanders met drommen wist te trekken en wat Den Bosch zo bijzonder maakte. Mocht dat hopelijk ooit gebeuren dan hang ik de Nederlandse vlag uit mijn raam!

 4. 
  من نمی توانم با این مقاله تشت خواه
  موافقت کنم برای اینکه خرد مکفی
  اندر زمینه این مقاله و بلاگ ندارم

 5. 
  مضمون ی این نبا از نظر جزیل از افراد ارزان قیمت و کامل
  نیست ولی جان نثار از محتویات کارگاه ساختمانی ها و بلاگ ها پیرامون این مطلب در وب وجود دارند که می توان از آنها استفاده بهتری
  داشت

 6. Als het meezit dan wordt het huidige station van Rob Steenhuis (1998) alsnog gesloopt en vervangen door een replica van het tweede station!

 7. 
  عالی است مطلب نگارش شده توسط شما جزیل نیک تدوین یافته شده است و من مطمئن
  هستم که این پست درخصوص متعدد از وبلاگ نویسان
  مطبوع است

 8. 
  من مطمئن هستم که اندر آزگار اینترنت پیام
  مانند بوسیله این پیغام حیات ندارد
  برای این که مطلب آزگار و جامع ی پیرامون
  این مبحث است

 9. Have you ever considered publishing an ebook or guest authoring on other blogs?
  I have a blog centered on the same subjects you discuss and would love to have you share some stories/information.
  I know my subscribers would enjoy your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an e-mail.

 10. 
  این پیام مشاوره و پیشنهاد مناسب به خاطر کسانی است که می
  خواهند حواشی مطالب متماثل بوسیله
  این مطلب مطالعه بیشتری داشته باشند

 11. 
  من از باب برملا کردن این مطلب صفحه های زیادی را جستجو
  کردم و به نظرم این مطلب می تواند از باب بی نهایت از بازدید کنندگان
  مناسب بادا

 12. 
  من برای آشکار کردن این مطلب ورقه های زیادی را جستجو کردم
  و به نظرم این مطلب می تواند درخصوص
  بسی از بازدید کنندگان مناسب بادا

 13. It’ѕ an remаrкable pоst designed for all the internet useгs;
  thеy will take benefit from it І am sure.

  Here is my web-site … things to do in thoгnville
  ohio (stats3d.Com)

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>