Navigation Menu+

Kruithuis

Posted on 2 May 2013 | 1 comment

Tijdens het “Twaalfjarig Bestand” (1609-1621) in de Tachtigjarige Oorlog, zijn de verdedigingswerken van Den Bosch fors versterkt. Bijna alle bastions en buitenwerken zijn toen gebouwd. Zo ook dit Kruithuis, dat werd gebouwd tussen 1618 en 1621. We kijken vanaf de binnenplaats op de hoofdpoort. Het is ontworpen door Jan van Weeghen en is gebouwd met het ergste scenario in gedachten: een ontploffing! Daarom is de ingang van de stad afgekeerd, zijn de buitenmuren veel dikker dan de binnenmuren, en heeft het dak een lichte constructie. Dit laatste zorgt ervoor dat de druk omhoog wordt geleid in het geval van een explosie, waardoor de stad ongeschonden zou blijven.

Bron: Stadsarchief.nl   Type: Foto   Datering: 1900

1 Comment

  1. Hi, I was born op the Citadellaan in 1936 and emigrated to New Zealand in 1958.where I still live. Remember walking often past het Kruithuis, where het Brabants Orkest rehearsed. hoboe player Evert van Tright, conductor Hein Jordans.
    After rehearsal, sometimes members of orchestra played jazz, while others danced.
    Good memories, and it is nice to see het Kruithius restored.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>