Navigation Menu+

Oktober 1944 – Sigarenfabriek Antonio

Posted on 25 Oct 2012 | 3 comments

De maand oktober is een belangrijke maand in de geschiedenis van ‘s-Hertogenbosch. In oktober 1944 werd de stad namelijk bevrijd door de 53e Welsh Division. En dat ging niet zonder slag of stoot. Overal in de stad werd fel gevochten. Hier zien we het resultaat van een artilleriebeschieting op de stad. De sigarenfabriek Mauritz Azijnman (‘Antonio’) op de hoek van de Havensingel en de Halvemaanstraat werd zo zwaar beschadigd dat het na de oorlog gesloopt werd. Op de achtergrond staat de Sint Leonarduskerk (1905-1973) die ook zwaar werd beschadigd, maar in ere werd hersteld. In de jaren ’70 verdween deze kerk uit het stadsbeeld.

Bron: Stadsarchief.nl   Type: Foto   Datering: 1944

3 Comments

 1. Aan Sigarenfabriek Antonio zal ik bijzondere aandacht schenken in Deel 1 van de hopelijk in 2013 te publiceren grote familiegeschiedenis van de familie Crebolder meergenaamd Krijbolder.

 2. Dear Bernard
  I would like to purchase your book if
  possible will you email me Michael in Florida
  greetings Chel

 3. Goede middag,

  Volgens mij staat in de aanhef van dit artikeltje een fout, er staat “op de hoek van de Havensingel en de Halvemaanstraat” maar de fabriek stond op de hoek van de Korte Havenstraat, maar liep niet door tot aan de Halvemaanstraat.

  Met vriendelijke groet herman van Boxtel

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>